Gå tilbage

Studieteknik og det sociale på Jura

Mit navn er Laura, jeg er 23 år gammel og studerer jura på Århus Universitet. Jeg startede på bacheloruddannelsen i september 2017, efter at have fået et tilsagn i sommeren 2016. Her kan du høre om erfaringer fra jurastudiet.

Hvis du vil læse mere om, hvordan jeg fik et tilsagn, kan du læse mit andet blogindlæg:

TILSAGN TIL JURA 

 

LIDT OM AT LÆSE JURA PÅ AU

Jura er mit drømmestudie, og det har levet op til alle mine forventninger. Det er nok både resultatet af held med studievalg og en god portion hårdt arbejde. Jeg havde et sabbatår efter gymnasiet og det er et stort step up, at begynde på universitet. Man skal være indstillet på, at man skal igennem en omskoling, specielt i forhold til den studieteknik, man kender fra gymnasiet.

Jurauddannelsen i Århus er opbygget således, at din primære undervisning består af forelæsninger og så er der i nogle fag indlagt holdtimer. En forelæsning foregår typisk ved, at en lektor gennemgår noget pensum i en forelæsningssal, hvor der sidder mange og følger med. Der er altså langt fra det samme sammenspil mellem lærer og studerende til forelæsninger, som de fleste kender det fra gymnasiet. Holdtimer derimod, minder meget om den klasseundervisning, man kender fra gymnasiet. Som universitetsstuderende har du altså helt selv ansvaret for, at lære dit pensum, og det kræver en god portion selvdisciplin!

 

MIN STUDIETEKNIK

Personligt synes jeg, at det tager lang tid at finde studierytmen. Jeg brugte ca. det første år af uddannelsen på, at finde frem til en studieteknik der fungerede for mig. Jeg havde fra start af et studiejob, hvilket er noget jeg i hvert fald godt kunne have undværet det første halve år. Alle har deres egen måde at studere på, og det tager noget tid, at finde sit eget spor.

For mig fungere de fleste semestre ved, at jeg læser omkring 30 timer om ugen de første par måneder og så bliver det ret intenst med læsningen de sidste 1-2 måneder inden eksamen. Mit vigtigste redskab er, at lave en plan, da det er vigtigt at have et overblik hvordan et fag skal udfolde sig. Jeg bruger altid en dag inden semesterstart og igen en dag inden eksamensperiodens start, på at lave læseplaner. Et godt råd er altid at have et overblik over;

1. Hvad er pensum i faget?
2. Hvordan er eksamensformen?
3. Hvordan skal undervisningen gennemføres?
Derudover synes jeg alle nye studerende bør bruge noget tid på, at prøve nogle forskellige studieteknikker af. Er du typen som arbejder bedst alene eller i en gruppe, har du det bedst med at arbejde meget løbende eller peaker din arbejdsproces i eksamensperioden og til sidst (men meget vigtigt), hvordan finder du en balance mellem studie og fritid?

 

BALANCEN MELLEM STUDIE OG FRITID ER DEN SVÆRESTE AT FINDE, MEN DEN VIGTIGSTE AT PRIORITERE

Studiemiljø har en kæmpe betydning for de fleste studerende, i hvert fald for mig. Universitetet tilbyder rigtig meget, især i introperioden, som virkelig er værd at tage med. Blandt mine medstuderende er jeg ret overbevidst om, at rusturen var en sikker vinder. Men ikke kun fordi det var virkelig sjovt, og man mødte sine nye medstuderende, den var også med til, at skabe det fundament af venskaber osv., som langt de fleste har brugt gennem bacheloren. Derudover er der også et utal af foreninger og udvalg, som skaber nogle rigtigt fede arrangementer både internt på studiet men også bredere på universitet.

Gør dig selv den tjeneste, at invester lidt af din tid på, at bygge et socialt fundament på studiet. Det er dine studiekammerater, der udgør din studiegruppe, det er dem der gennemgår dit pensum sammen med dig, men også vigtigt, så er det dem, der bliver lukket ind til din fredagsbar. Man skal ikke tage fejl af, at jura et meget læsetungt studie med nogle svære eksaminer, men det altså godt kan betale sig at have en god studiekammerat eller to!