Sådan kommer du i gang 

Uanset om du skal skrive en motiveret ansøgning eller til optagelsesprøve, er det vigtigt at gøre meget ud af forberedelse. Grundig forberedelse vil højst sandsynligt give dig ro i maven og øge dine chancer for at blive valgt mellem de mange andre kvote 2 ansøgere.

Kender du kritierne for optagelse, der hvor du søger?
Som STEP 1 i din forberedelse bør du undersøge, om du skal skrive motiveret ansøgning, deltage i mundtligt interview, til skriftlig optagelsesprøve eller noget helt andet. Kriterierne varierer fra universitet til universitet.


Her kan du læse mere om optagelsesprocessen på de forskellige universiteter:

Om kvote 2 forberedelse 

Hvis du har fuldstændig styr på prøveform, vigtige datoer og alt det praktiske, kan du nu rette dit fokus. 

Optagelsesprøve

Begynd med at undersøge hvilke opgavekategorier du testes i. Herefter kan du spørge dig selv:

 1. Hvor sikker føler jeg mig i de forskellige kategorier?
 2. Hvilke kategorier bør jeg fokusere mest på?
 3. Hvordan vil jeg forberede mig til den speficikke kategori?
 4. Hvor lang tid skal jeg bruge og hvornår vil jeg gøre det?

Hvis du har svært ved at planlægge din forberedelse, anbefaler vi, at du søger hjælp, så du er sikker på at blive klar.


Motiveret ansøgning

At skrive en motiveret ansøgning adskiller sig meget fra optagelsesprøven, men ugerne op til deadline er mindst lige så vigtige. 

 1. Få styr på, hvad uddannelsesstedet vægter højest i ansøgningen og hvilke formaliakrav, du skal overholde.
 2. Før skriveprocessen bør du også sætte dig ind i studieordningen for uddannelsen, du søger ind på. Det giver dig muligheden for at målrette din ansøgning og vise, at du ved, hvad der venter dig, og at det er det helt rigtige for dig.
 3. Undersøg også hvilke fremtidigsmuligheder uddannelsen vil give dig - f.eks. en bestemt kandidatuddannelse - og vis på den måde, at du ved, hvad du skal bruge uddannelsen til. Det betyder ikke, at du er forpligtet til at søge denne kandidat, men det viser, at du har gjort dig overvejelser om dit uddannelsevalg og din karriere. 

Det er en rigtig god idé, at tale med venner og/eller familie om din motiverede ansøgning både før, under og efter du har skrevet den. Du kan også søge hjælp hos en professionel konsulent, hvis der er noget i skriveprocessen, du synes, er særligt udfordrende f.eks. den røde tråd, gennemlæsning eller bare gode råd. 

 

Få hjælp til optagelsesprøven  

Aspiri udbyder et kvote 2 forberedende kursus, som kan hjælpe dig med at blive klar til optagelsesprøverne på KU, SDU og AU. Pakken indeholder over 15 timers videokursus, +200 træningsspørgsmål samt mulighed for at få hurtigt svar på dine spørgsmål af en kvote 2 specialist. 

Gå til ASPIRI.dk 

Ønsker du at være godt klædt på til din studiestart? StudieAkademiet udbyder et 3 måneders kursus, som udover at hjælpe dig med at komme igennem kvote 2 processen, giver dig et unikt indblik i din uddannelse. Du får dermed mulighed for at få afklaring omkring dit studievalg og et fagligt forspring når du starter på universitetet. 

Gå til StudieAkademiet

Mental forberedelse

En optagelsesprøve er ikke kun en faglig udfordring. Mange vil også føle sig udfordret mentalt.

For nogen kan det føles overvældende at skulle gøre sine tanker om fremtiden konkrete og træffe store beslutninger. Andre vil have en knude i maven op til ansøgningsfristen eller under optagelsesprøven. Du kender dig selv bedst og har måske erfaringer fra tidligere, som du kan bruge nu.

 

Det kan være en god idé at overveje følgende:

 • Hvordan forestiller jeg mig, jeg vil håndtere kvote 2 optagelsen?
 • Hvordan har jeg reageret i lignende situationer? Hvad kan jeg tage med videre fra disse? 
 • Hvad hjælper mig generelt, hvis jeg er under pres?
 • Hvem kan jeg tale med, hvis jeg får brug for at vende det, der er svært?
   

Ligesom ved den faglige forberedelse anbefaler vi, at du taler med venner/familie om eventuelle bekymringer op mod kvote 2 optagelsen. Hvis du føler dig presset på et plan, hvor det er ude af din kontrol eller lignende bør du kontakte din læge.