Gå tilbage

Tilsagn til Jurastudiet

Hej med jer!

Mit navn er Laura, jeg er 23 år gammel og studerer jura på Århus Universitet.
Jeg startede på bacheloruddannelsen i september 2017, efter at have fået et tilsagn i sommeren 2016.

 

HVORDAN FIK JEG MIT TILSAGN? OG HVAD ER EN STANDBYPLADS?

Et tilsagn er en lidt kringlet proces, men kort fortalt;

Man kan søge ind på de fleste uddannelser enten ved at søge kvote 1 eller kvote 2. Kvote 1 betyder, at du bliver optaget på baggrund af dit gennemsnit fra gymnasiet. Ved kvote 2 vurderes du ikke på gennemsnittet, men på baggrund af andre kriterier. Optagelsesprocessen bliver derfor også meget anderledes på kvote 2. Mange skriver en motiveret ansøgning, deltager i en optagelsesprøve på universitet og eller inviteres til interview.

 

Hvis du ligger forholdsvis tæt på det gennemsnit, du skal bruge for at komme ind på den uddannelse, du søger, kan du gøre ligesom mig og søge standby! Dem der får en standby-plads, har et gennemsnit, der ligger lavest i puljen blandt dem, som søger kvote 1.

 

Når man bliver optaget på en standby-plads, er man på venteliste til det kommende studieår. Hvis man kommer ind fra ventelisten, skal man starte på sit studie umiddelbart efter, ellers mister man sin studieplads. Bliver man derimod ikke optaget fra ventelisten, får man det, der hedder et tilsagn (hvilket jeg fik). Det betyder, at man er ”sikret” en studieplads det efterfølgende år, man skal bare huske at ansøge igen året efter, og krydse af, at man har et tilsagn, der skal vedhæftes.

 

En vigtig bemærkning er, at hvis man søger kvote 2, søger man automatisk også kvote 1. MEN man skal dog selv at krydse af, hvis man vil søge om en standby-plads, og huske at risikoen er, at man skal vente et år med studiestart. Men for mig et det helt klart en anbefaling, hvis man ligger lige på kanten af optagelsessnittet. Det er en lille buffer til at komme ind på drømmestudiet!

 

HVAD BETØD DET FOR MIG AT FÅ ET TILSAGN?

Et tilsagn passede perfekt til mig, da jeg var sikret at komme ind på drømmestudiet samtidig med, at jeg kunne holde et sabbatår og på den måde få opfyldt nogle drømme inden, jeg skulle på skolebænken igen. 

Jura er mit drømmestudie, og det har levet op til alle mine forventninger. Det er nok både resultatet af held med studievalg og en god portion hårdt arbejde.

 

Hvis du har lyst til at læse mere om mine erfaringer fra jurastudiet, kan du læse mit andet blogindlæg her på siden. Her har jeg skrevet lidt om studieteknik og balance mellem studie og det sociale. 

Og ellers vil jeg bare ønske dig held og lykke med optagelsen!

OM AT LÆSE JURA